Лидерът на националистическата партия Италиански братя“ Джорджа Мелони каза на президента

...
Лидерът на националистическата партия Италиански братя“ Джорджа Мелони каза на президента
Коментари Харесай

Мелони към италианския президент: Готова съм да направя правителство!

Лидерът на националистическата партия „ Италиански братя “ Джорджа Мелони каза на президента Серджо Матарела през днешния ден, че е подготвена да стане министър-председател и може бързо да сформира ново държавно управление, съобщи Ройтерс.

Мелони се срещна с президента дружно с главните си съдружници – водачът на крайнодясната „ Лига “ Матео Салвини и създателят консервативната партия „ Напред, Италия “ Силвио Берлускони

„ Готови сме да съставим държавно управление допустимо най-скоро “, сподели Мелони пред кореспонденти след извънредно късата среща, която продължи едвам 15 минути.

Очаква се Матарела да я повика назад в кабинета си по-късно денем, с цел да я предложения публично да стане министър-председател, а новият кабинет евентуално ще постави клетва през уикенда.

Консервативният блок завоюва внушително парламентарно болшинство на общите избори на 25 септември, като партията на Мелони завоюва максимален дял от вота. Така тя се трансформира във водещ претендент за премиерския пост, като това би я трансформирал в първата жена министър-председател на Италия.

Новият кабинет ще бъде изправен пред огромен набор от провокации, в това число задаваща се криза в третата по величина стопанска система в еврозоната, растящи сметки за сила и войната в Украйна.

Създаването на ново държавно управление обаче не наподобява по никакъв начин елементарно, като предходната седмица 86-годишният Берлускони остави на обществено място в Народното събрание записка, в която написа, че намира намира Мелони за „ властна, преобладаваща и арогантна “

Бившият министър председател провокира политически разтърсвания и тази седмица, откакто сподели на своите депутати, че упреква Украйна за войната с Русия и разкри, че е разменял дарове и писма с съветския президент Владимир Путин.

Впоследствие Мелони излезе с изказване, че нейната администрация ще бъде твърдо про-НАТО и проевропейска. „ Всеки, който не е склонен с този крайъгълен камък, не може да бъде част от държавното управление “, сподели тя.

Мелони ще направи първата си тирада пред Народното събрание идната седмица и би трябвало да завоюва гласове на доверие и в двете камари, преди публично да поеме цялостните пълномощия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР